Joko pesit kasvosi..palasaippualla?

37-savons

Niin vain on kehitys kehittynyt, etteivät pienemmät lapset enää tiedä mikä on palasaippua. Ennen vanhaan kovat palasaippuat olivat ainoa puhdistukseen käytetty pesuaine saunassa tai suihkussa. Sellainen lastenkasvatuskeinokin oli, kuin suun pesu saippualla, jos rumia puhui.  Itse en päässyt tätä kokemaan, mutta usein mietin, että miten se teknisesti ottaen tapahtui? Kaiken kaikkiaan ajatuskin palasaippuan käytöstä, muuten kuin pakon edessä käsien pesuun, tuntuu monista yhä vieraalta. Uudenaikaiset pesunesteet ovat vallanneet markkinat niin tyystin, ettei palasaippuaan kiinteästi kuuluvaa ’asustetta’, saippuakoteloa, enää näköjään myydä missään.

Nykyihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen, mistä käyttämämme kosmetiikka- ja hygieniatuotteet ovat koostuneet. Näin on käynyt myös pesunesteiden kanssa. Ja kovin usein INCI-listassa komeilee nykyajan uusi ’pahis’ SODIUM LAURETH SULFATE, joka on nestemäisissä pesuaineissa se puhdistava ja vaahtoava aineosa. Se on voimakas tensidi, jonka on todettu aiheuttavan erilaisia ihoärsytyksiä.

Yllättäen asia onkin niin, että luonnolliset palasaippuat eivät kuivatakaan ihoa, vaan päinvastoin, jättävät puhdistuksen jälkeen iholle sen suojana olevaa omaa luontaista rasvaa. Näin eivät tensidit toimi, vaan niiden tapana on puhdistaa ihon pinnalta kaikki, myös ne luontaiset suojat.

Luonnonmukainen kosmetiikka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja sen myötä on alkanut myös palasaippuoiden uusi tuleminen. Uudet luonnonmukaiset saippuat puhdistavat hellästi vaahdoten, eivätkä jätä kireätä tunnetta iholle. Niissä on ihania tuoksuja ja värejä, jotka sopisivat moneen kylpyhuoneeseen (- jos vain niitä saippuakoteloita jostain saisi).

Kuuluisin uuden aallon palasaippuapioneeri  lienee brittiläinen, ihana LUSH omine tuoksuvine liikkeineen. Luomusaippuoissa taas itselleni tunnetuin on liettualainen kosmetiikkavalmistaja Madara.  Heillä on useampikin vaihtoehto luomusaippoilleen, eikä hintakaan päätä huimaa. Lisäksi tulee mieleen kotimaiset Flow-luomusaippuat. Heillä on myös laaja valikoima eri tuoksuisia ja eri vaikuttavia aineita sisältäviä palasaippuoita.

Jos taas sattuu olemaan hajusteille allerginen tai muuten vain ’allerginen’, eli ei välttämättä halua saippuansa tuoksuvan muulle kuin puhtaalle, onkin valikoima pienempi. Löysin Ruohonjuuresta ilokseni Dr. Bronner’sin vintagetyylisen 18-in-one Magic Soapin, jota kuulemma myös Sandra Bullock käyttää. Itselläni kuluu ahkerassa käytössä ulkomaanmatkalta hankkimani Argan-öljypohjainen palasaippua. Se on tuoksuton ja mieto, kevyesti vaahtoava ja käytössä aivan ihana.

Palasaippua on oikein mainio olomuoto pesuaineelle. Se on ekologinen, sillä saippuat on lähes kaikki pakattu kartonkiin, eli muovista pulloa huomattavasti ympäristöystävällisemmin. Saippua on kevyt, 100 – 125 g. Helppo pakata mukaan treeneihin tai matkoille. Se ei juutu turvatarkastukseen, kuten useat nestemäiset virkasisarensa.  Palasaippua on myös edullinen verrattuna pulloissa myytäviin kasvojen puhdistusaineisiin. Se on myös riittävän miehekäs, joten palasaippua on oivallinen keino tutustuttaa myös miehet luomukosmetiikkaan. Palasaippuat ovat tainneet tulla jäädäkseen, itse ainakin tykkään kovasti. Joko sinä olet kokeillut palasaippuaa kasvojenpuhdistukseen? Mikä on lempisaippuasi?

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Kädet kertovat – myös ikäsi | ilolantalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s