Hyvinvointia tuoksuista – eteeriset öljyt parantavat

Tuoksujen voimaa ja vaikutusta mm mielialoihin ei kannata väheksyä. Tuoksut stimuloivat aivojen limbistä järjestelmää erilaisin ärsykkein.

Tuoksujen voimaa ja vaikutusta mm mielialoihin ei kannata väheksyä. Tuoksut stimuloivat aivojen limbistä järjestelmää erilaisin ärsykkein.

Lääketiede on unohtanut luonnon

Moderni lääketiede on eristänyt itsensä luonnon parantavasta yhteydestä. Tosin Japanissa on viime aikoina ryhdytty määräämään mm metsähoitoa stressiin tai lievään masennukseen. Reseptissä voi lukea vaikkapa ’rauhallinen metsäkävely kolmesti päivässä kuuden viikon ajan’. Mielestäni on huutava vääryys, että synteettisiin lääkkeisiin vannova lääketiede on unohtanut kokonaan myös tuoksut ihmisten hoidossa. Vielä keskiajalla lääkäreillä oli kävelykepin nupissa desinfioivia ja steriloivia tuoksuyrttejä, joita he nuuhkaisivat poistuessaan sairastuvalta.

Tuoksuissa piilee voima

Erilaiset huonetuoksut ovat jälleen palaamassa muotiin. Myös eteeristen öljyjen käyttö ihonhoidossa suosittuihin ihoöljyihin sekoitettuna lisääntyy kokoajan. Tuoksujen voimaa ja vaikutusta mm mielialoihin ei todellakaan kannata väheksyä. Tuoksu kulkeutuu nenän kautta suoraan aivoihin ja stimuloi limbistä järjestelmäämme erilaisin ärsykkein. Hajuaistin lisäksi eteeriset öljyt vaikuttavat meihin myös ihon kautta imeytettynä.

Mitä eteeriset öljyt ovat?

Eteeriset öljyt ovat erittäin vahvoja tiivisteliuoksia, joissa on käytetään jopa 2000 kiloa kukkia tai muuta raaka-ainetta puoleen kiloon eteeristä öljyä. Niiden varsinainen tehtävä on suojella kasvia loisilta, homeelta, haavoilta ja kasvitaudeilta, joten voimakkaista bakteerimyrkyistä ja desinfioijista tässä puhutaan.
Eteerisiä öljyjä käytetään pääsääntöisesti aina laimennettuna. Aromaterapeutit voivat joissain hoidoissa käyttää näitä myös laimentamattomana ja jotkut hurjapäät käyttävät niitä jopa sisäisesti, mm suolistoloisten poistamiseen. Mutta silloin todella täytyy tietää mitä on tekemässä.

Eteerinen vai tuoksuöljy?

Eteerisiä öljyjä ei pidä sotkea tuoksuöljyn nimellä myytäviin valmisteisiin, jotka ovat usein synteettisesti valmistettujen tuoksuvien yhdisteiden sekoituksia. Eteerinen öljykin koostuu monista eri yhdisteistä, mutta ne ovat kaikki kasvin luontaisesti valmistamia, ei ihmisen sekoittamia. Kts myös aiempi kirjoitukseni greipin tuoksuisen eteerisen öljyn kokeilusta.

Muutamaan yleiseen vaivaan sopivat eteeriset öljyt

Alle listasin muutamiin yleisiin vaivoihin sopivia eteerisiä öljyjä. Näitä voi siis käyttää joko huonetuoksuina tai ihon kautta öljyyn sekoitettuna. Kokeile aina ensin suositeltua miedommilla sekoitussuhteilla ja kasvata pitoisuutta kun olet totuttautunut tuoksuun. Jos olet allerginen esim basilikalle ruuassa, olet sitä myös eteerisessä öljyssä.

Unettomuus, stressi, rauhattomuus: Laventeli, frankinsenssi, patsuli
Väsynyt, vetämätön olo: Greippi, basilika, limetti, sitruuna
Flunssainen olo: Eukalyptus, kaneli, inkivääri, timjami
Turvotus, aineenvaihduntahäiriöt: Fenkoli, limetti, piparminttu, greippi
Pahoinvointi: Anis, inkivääri, piparminttu
Päänsärky, migreeni: Basilika, piparminttu
PMS – ja vaihdevuosioireet: Muskatellisalvia

Eteeristen öljyjen laimennussuhteet

Jos haluat hieroa öljyä ihollesi, lisää 6 tippaa eteeristä öljyä 15ml:aan perusöljyä. Höyryhengitykseen annostele 5-10 tippaa eteeristä öljyä n. litraan kiehautettua vettä. Koeta hengittää höyry niin kuumana kuin mahdollista. Tuoksulamppuun lisätään 3-7 tippaa tuoksusta ja huoneen koosta riippuen. Kylpyveteen tipauta 5-10 tippaa ammeelliseen vettä (aikuisille), jalkakylpyyn 2-3 tippaa per pesuvati.  Itse aion ensi yöksi hieroa ihoöljyyn sekoitettua laventelia niska-hartiaseudulle. Jospa se uni siitä syvenisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s